Det vände på hemvägen då min man ringer och säger att sonen skadat sig. De ramlade och föll. Han tappade andan och vart livlös och han var såpass slö efteråt att vi bedömde att vi var tvungna att ringa Sjukvårdsupplysningen. Det fanns dessvärre ingen hjälp att få då kvinnan på andra sidan luren inte kunde få tag på en barnläkare i Värmland. Överallt var det ett nej eller upptaget. Hon skulle fortsätta ringa och bad min man ringa tillbaka om ca 10 minuter. Vi gjorde inte det vi avvaktade för att se hur han mådde.

Att va sjuk på landsbygden vad innebär det?
Det innefattar en resa till Karlstad om vi har tur till Arvika. Resan är i detta väglaget ca 2 timmar och i bästa fall 1,5 timma. Det äe inte ens så illa jämfört med andra ställen i landet.
En resa till Kongsvinger i Norge  möjligtvis hälften.

Vad krävs för att skapa en förändring?

Vill påpeka först och främst att vi betalar samma skatt på landsbygd som i stan. Min upplevelse är ett bättre bemötande samt lättare att få vård i en storstad. Jämför Göteborg nu. Självklart är det fler läkare som väljer storstad och det är ett rent antagande och inte faktabaserat.
Flygande läkare precis som i Australien hade det vart lämpligt? Jag önskar jag kunde komma på nåt bra…men vad. Mannen säger att vi på landsbygden får lägga ihop till en ambulerande läkare istället. Är det en god idé?

image

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *