Livet på landet

Molnen ligger tätt och tungt över byn. Den grå tonen med moln som ser ut som om att de hänger på en skör sytråd och snart ska ramla ner och omfamna vårt lilla värmländska lantliga röda hus med vita knutar. Det viner i de nakna grenarna på träden utanför vårt hus. Utomhus är det en rå och fuktig kyla som tränger in i husväggarna och landar på mina frusna raggsockerfötter. Jag virar en stor ullkofta runt mig, den luktar bleknat minne av en gammal släkting. Jag lyfter huvudet och ser hur de sista gula löven faller ner från lönnen. Det är bäst att sätta igång vedkaminen och få upp värmen. Jag lägger in gamla tidningar och några torra kvistar, det sprakar till och ett vackert sken lyser upp köket. Bara att studera lågorna i kaminen gör att man blir varm i hela kroppen. Höst, braskamin och tända ljus det är mysfaktor.

Det är vackert kök som vi har gjort om men oavsett vad som vi har renoverats i huset så sitter minnena för alltid kvar. Det är minnen från 4 generationer av bönder som sitter i väggarna. Färg som har falnat och vackert slitna trappsteg som påminner om alla som sprungit upp och ner i trappen. Det är här som min mans familj på hans fars sida har levt i generationen. Varenda rum i huset påminner om svunna tider då en hårt arbetande bonde vandrade ut i kylan och mjölkande sina inkomstbringande 8-10 kor. Det var på den tiden när bonden gav korna namn och gården var jobbet som gav hela familjen försörjning. Kvinnorna och männen kompletterade varandra i arbetet och barnen hjälpte till när åldern var inne för det. En självklarhet för familjen att hjälpas åt. Att blicka bakåt till de generationerna och hur de faktiskt levde lyckliga och olyckliga gör att man kan för en liten stund fundera på vad som skiljer oss åt? Hur lever människan idag? Vad gör oss lyckliga och varför så olyckliga? Det finns en strävan, drömmar att uppnå och saker som är självklara nu existerade inte då eller tvärtom. Det är drömmarna och att förverkliga de, att få känna kärlek och uppleva kärlek och avsaknaden av ensamhet som format mig till en lyckligare person idag, men det säger ingenting om grannen.

dsc_1001

Nils-Olof

dsc_0986

Svarta

dsc_0989

Naturen <3

dsc_0994

Röda väggar och vita knutar

dsc_0996

Pumpa

dsc_0998

Välgörenhet med Anton Frans

Ofta när jag sitter och beställer grejer så gör jag det ur ekonomisk synvinkel och ytterst få gånger så lyckas jag att köpa något som jag vill och för att det är rätt och riktigt! Jag har beställt ett par glasögon, ja solglasögon då… som ger 400kr till välgörenhet, vanligtvis ger de 300kr men nu är det en drive och då kan man ge lite mer.

Jag kollade igenom Justus grejer för jag har inte riktigt hunnit göra ett fint album ännu och jag är så glad att vi valde att ge bort en vis del av pengarna till andra välbehövande barn. Tänk att kunna hjälpa, även om det är litegrann.

Kolla in Anton Frans hemsida för att se ifall något passar er och vill ni har en rabattkod så har jag fått en av de 😀 PS. Deras solglasögon är verkligen gjorde med elegans och dessutom inget rangel som jag ibland köper på vissa butiker 😉

 

DSC_0321DSC_0322

 

Bondfru vänskap

I helgen ska jag och Sandra träffas upp. Ja, det är faktiskt våra bönder med. Vi ser till att de tar en paus, men det som sker när man gör så är att jag får dåligt samvete. För tillfället har ena maskinen gått sönder och det betyder att hela arbetet blivit helt avstannat. Tiden skulle precis räcka till för att få in sista höet. Det var även så tursamt att närmare helgen är det regn. Det innebär ledigt, men ifall det skulle va så att det visar att hela helgen är solig – ja, då kommer jag sitta och lida.

Sandra ska sälja klänningar i helgen och jag ska hjälpa henne. Tillsammans är vi starka! Det är enda sättet, att stödja varandra. Inspiration och motivation. Vi har ganska långt till varandra och det är synd för annars hade det nog blivit alldeles för mycket företagsverksamhet på en och samma plats 😉 Vi är ganska lika och det tycker jag är enormt kul, även om vi är på 2 olika platser. Det är dessutom urskoj att vi har en son i samma ålder och att de båda är ganska starka i personligheterna.

Sandras hemsidaoch Blogg( tryck för länk).

sandra_i_zombieklänning-1024x768Jet set trends_3

Bondfru – så är livet med en bonde

Romantiskt träffades jag och Nils-Olof genom ett TV program. Jag hade knappt sett på Bonde Söker Fru, men det var av ren impuls som jag sökte och tänkte det kunde va en kul sommar. Jag hade ändå inget för mig. Jag anlände till slottet och fick mina 5 minuter med honom, bonden. Alla tjejerna pratade om sina känslor härs och tvärs och sedan var det min tur att träffa honom. Nej, nervös var jag inte för jag trodde nog inte han skulle va intresserad av en stadstjej som kanske var orolig över lite skit under naglarna. Jorden stannade när jag kastade mig in i rummet fullt av folk. Kamerorna och alla kring oss försvann och efter en del drama bakom kulisserna så blev det vi till slut. Ja, något fanns där – men vad?

Jag läser Sandra Karlsson blogginlägg, hon som blev ihop med Klas året innan. De som har under åren blivit en symbol för att så många par i Bonde Söker Fru fortsätter ett liv tillsammans. Jag och Sandra pratar ibland och det är för att stödja hennes inlägg som jag lägger upp min syn på att va en bondefru.

Jag lämnade mitt liv i Göteborg. Jag hade bott där i 7 år och nu var det dags igen för att lämna, men jag är van för innan det lämnade jag mitt liv i Leicester efter 6 år i England. Jag flyttade runt mellan dessa perioder och bodde i bland annat Italien och Norge. Allt för konsten! Precis som Sandra så lämnade jag staden och oändligt mycket resande världen över bakom mig för att viga sitt liv åt en bonde. Vi har både starka intressen, hon har dansen och jag har konsten.

Jag hamnar i den lilla byn Norra Lien utanför Koppom, en vacker by med böljande  vackra vidder. Grannar som nickar och säger hej och vissa som jag blivit goda vänner med. Grannarna kommer faktiskt från ställen och här finns det även personer från Norge, Danmark, Frankrike och Tyskland. Det är dock inte lätt att få så många nära vänner som man kan anförtro sig åt, vänner som inte pratar vidare och skvallrar. Istället får jag ringa mina gamla vänner för att slippa få information skickas runt i cirklar och sedan bli något det inte ens var från början.

Jag pratade med en kvinna som bott här i 15 år och hon hade fortfarande inte klarat få goda vänner som är ifrån området, hon i sin tur hade träffat en man som hade bott i byn 30 år och enligt honom så skulle det ta 15 år till för henne att bli accepterad som bybo. Kvinnan liksom jag är utåtriktad och positiv, men umgås med sina gamla vänner i stan och pratar ditt och datt med de hon möter istället för att försöka bli vän. När man flyttar in till en liten by mitt på landsbygden så blir man automatiskt en udda fågel. Det är en bra benämning! Det kan ha sina fördelar med, för alla räknar med att man ska göra något udda.

Jag beslutade mig för att flytta till Nils-Olof ganska så snabbt. Visionerna strömmade fritt och jag köpte ett hus istället för en lägenhet i stan. Här skulle jag varje sommar sitta i den vackra trädgården och måla och göra fantastisk konst. Kanske skulle jag sy ett och annat plagg. Det skulle iallafall spenderas tid och massor av tid. Så kom verkligheten och inte den verkligheten som speglar i Tv4. Nej, den sanna verkligheten som alla damerna borde få reda på innan de söker. Man väljer skitiga naglar mot nymålade röda naglar och ett liv med fart och fläkt till att vara hemmafru/bondefru. Ibland känns det som man likaväl kunde va en ensamstående mor för man gör verkligen ALLT i hemmet.

När man är tillsammans med en bonde så måste man anpassa sig, ibland sker det att man anpassar bort sig själv totalt och för mig innebar det en depression för en tid sedan. Jag sa upp mig från arbetet för jag ville inte längre ha pressen att jag skulle göra arbetsplatsen känd för att jag hade varit med i någon enstaka artikel i de flesta stora tidningar.

I Bonde Söker Fru så speglar man en sommar som alla sent kommer glömma och säkert kommer varje sommar vara sånna. Picknick och massa gos ute i naturen. Mysigare än mysigt och bonden har tid att ägna sig åt dig. Han tar hand om dig  och har tid att överraska med något nytt, nästa varje dag. Sanningen är att sommaren är den tiden på året som är mest hektiskt för en bonde och även för en bondefru. Hårt arbete är en underdrift. Dagarna går åt att sitta och vänta på att mannen kanske kommer hem i ”normal” tid eller att man kan underlätta genom att göra en lunch. Ibland åka ut med lunchen till platsen han befinner sig på eller så ringa hem honom. Igår hämtade jag min man på ett gärde kl 19:00. Det hade förberetts vad vi skulle äta för att tiden skulle finnas för att slappa en timma innan det är dags att lägga sig för att gå upp kl 06-07 för att ge sig av igen ut i solen.

Sommar och sol och livet på landet. Så romantiskt och så underbart! Just under dessa fantastiska dagar så arbetar bonden. De dagarna som man drömt om att göra saker så roligt tillsammans, just de dagarna har han de längsta arbetsdagarna. När det regnar passar han på att förbereda inför hösten. Kanske ska en ladugård eller 2 städas ur ordentligt eller kanske ska det röjas i verkstaden. Han är hemma lite mer, men det är inte så intressant att hitta på massa skoj på en regnig och grå dag.

Så kommer hösten och då blir det väl ändå bättre… NEJ! Då ska kossorna in i ladugården och bonde måste va där morgon och kväll, sedan är det dags att hugga ved och timmer. Så kommer solsken igen och våren är på antågande. Vårbruket startas och har säger bonden att nu finns det tid… Sanningen är att det finns tid efter kl 17-18 istället för kl 19-21. Så bra! Semester, nej här finns inte semester. Det kanske finns en och annan helg som man kan få barnvakt för att vi har en familj som vi blivit goda vänner med. Annars hade vi inte ens åkt iväg en kväll i halvåret tillsammans.

Vi glömmer väl inte heller bort alla helger som Nils-Olof spenderat med bandet denna sommar. Under en vecka hade jag influensa och var nära en kollaps med fysiskt och mentalt. Självfallet blev Justus blev sjuk i influensa. Nils-Olof var på turné och grannen hjälpte till med traktorkörningen. Nils-Olofs gamla mor kom till undsättning och jag var helt förtvivlad. Till slut åkte jag iväg till min moster för att vila upp mig! Hon förstår för hon har bott på landet hela livet, men alla förstår faktiskt inte.

Jag älskar min man. Han är den finaste människa jag träffat! Han är värd allt slit, även om det inte alltid är lätt. För älskar man någon så vill man spendera massor av tid med den människan och det går inte. Sök till Bonde Söker Fru, men sök inte för att du kommer att spendera massa tid med din man /kvinna dygnet runt. En bonde sliter och jobbar. Du kommer i andra hand och traktorn/skog/kossor i första hand. Att vara nummer 2  i allt är inte som jag hade tänkt mig, men jag vet att han älskar mig och gör allt han kan. Det är inte alla män som gör och därför är han värd min tid tillbaka, den lilla tid vi får!

Älskar dig mannen min <3

DSC_0006DSC_5217

 

 

 

 

Drömmare

Jag har alltid drömt. Jag har alltid vart en drömmare. En sådan som vill flyga långt bortom molnen för att sedan grabba tag i månen och se till att drömmen blir verklighet. Jag har alltid vart ”stark” och nu har jag fått se vad det är att falla. Att falla rakt ner i mörkret och inte se ljuset. Under några månaders tid har jag  sakta tagit mig upp och inser att jag bara blivit starkare och det är dags att ta tag i nästa dröm!

Att drömma är viktigt, så länge det är realistiskt och det inte går ut över andra. Så länge man visar omtanke till sina nära och kära, men ändå vågar ta tag i en dröm. Det är faktiskt så att det är bara DU själv som kan ta tag i din dröm. Visst är det bra med en hejarklack, men det är bättre att känna styrka inifrån för att lyckas och därmed våga.

img_0449

Min dag – en charad

Vakna med feber och trodde jag skulle dö. Berätta för Nisse att jag kommer nog att dö. Han tyckte jag överdrev och tog Justus i traktorn så jag fick sova en timma.
 
Justus kommer tillbaka, drar katten i pälsen och försöker lyfta på att märkliga sätt. Katten blir arg och Justus börjar gråta.
Jag tar pojken i vagnen och besöker hönsen. Justus bär runt på hönsen i alla märkliga konstiga positioner, sånna märkliga positioner som egentligen borde passa bra till en teckning av en actionhjälte i de gamla hederliga serietidningarna.
 
Vi får besök i bigården av grannen Gotthard, han säger att det har vart slagsmål i bikupan men han gick in som fredsmäklare så nu är det lugnt igen. En Carl Bildt kan man säga fast aningen lugnare och dessutom riktigt geniun. Det kanske Bildt är, jag känner honom ju inte personligen.
 
Vi fick fint besök av Emelie och Ronny, vänner till Nisse. Vi tjötar om allt som finns mellan himmel och jord. Jag får dessutom reda på den hemska sanningen bakom en av byborna. Jag är nu lättad!
Äntligen dags för den dagliga hönsjakten. Det är alltid en historia i sig och det brukar jaga upp hjärtat i 110km/h. Det är alltid en jädrans höna som bara vägrar gå in och tålamodet tryter såklart. Vansinnig blir jag. Helt utom. Helt förbannad… Ja, den där hönan får en fjäder noppad snart både här och där. Jajamen!
 
Nu iallafall gräsmattan klippt vid mitt hus, ett perfekt sätt att lugna nerver, humör och även arbeta med jaget. Nu är en jag en bättre människa. Tack gräsmattan –  tack för möjligheten att få klippa dig. PS Lämnade någon fläck till bina så de har pollen att ta av.
DSC_0048
Min älskade unge. Han är helt underbar!

Släkten

Jag har lyckats med bedriften att äntligen ta mig iväg till pappas släkt. Det har alltid vart en enormt stor sorg inom mig att jag har förlorat den kontakten dagen jag bröt med min pappa. Jag tog en tur medan min vännina arbetade under dagen. Eivor är min kusin, hon är mycket äldre än mig såklart som ni ser. Min pappa hade många syskon och var yngst av 9 stycken, han var en sladdis. Jag har idag sett en enormt stor samling av gamla saker, visst går det i arv att gilla gamla saker och skratta högt.

Funderar skarpt på att ta hem den hästen alltså, fan va söta!!!

DSC_0094DSC_0095DSC_0097

Skämma bort sig själv

Det är viktigt att välja rätt när man handlar. Det är viktigt att tänka så långt det går, men självfallet så styra alltid ekonomin, men ibland så händer det att något dyker upp som man gillar lite extra!

Idag har jag beställt ett par helt nya solglasögon. Jag älskar att kunna spendera lite extra och dessutom går en viss del till välgörenhet. Detta väljer man själv, alltså vart det ska gå någonstans. Det känns lite lyxigt när jag har valt att göra allt tvärtom. Säga upp mig från ett jobb som jag inte kände var rätt för mig och sedan dessutom försöka starta andra projekt utan någon vidare större ekonomi och nu när jag känt mig lite obestämd och nere så kan det kännas extra gött att skämma bort sig själv.

Tyckte det var fint att få detta fina meddelande efter beställningen!

Tack Carina,

Din medvetenhet gör att Sverige för UNHCR kan fortsätta sitt viktiga arbete.

AntonFrans kombinerar medveten konsumtion med klassiska solglasögon för dagens moderum. Varje par AntonFrans ger ett bidrag till det ändamål som du själv väljer.

På uppdrag av FN leder UNHCR arbetet med att skydda människor på flykt undan krig och förföljelse. UNHCR delar ut nödhjälp, kämpar för deras mänskliga rättigheter och ger människor på flykt en bättre framtid.

Gå in och kika på deras riktigt snygga glasögon och om nån vecka så får jag de rakt ner i brevlådan så då kan ni få en riktigt snygg syn av detta kap! Kika HÄR AntonFran

Dessa hade jag velat ha nu, för i helgen är det Fallens Dagar i Trollhättan. Hemvändarhelg! Älskar dessa helger som jag lyckas pussla ihop, men tack vare en av vännerna här uppe. Nils-Olof ska på spelning såklart, men jag kan ju inte sitta hemma hela sommaren pga hans spelningar heller.

Anton Frans ALskamichellealska2

Cinderella

Hatti och jag har hamnat på vår första kryssning. Det känns som vi är 15 år och ska något riktigt spännande. Fniss. 

Louise har hela sitt härliga tjejgäng med så det är liksom redan fest. Bussen gungar som båt, vet inte om det är alkoholdoften eller musiken som gör det ? 

Maryam Bryant är kvällens artist och det ska bli awesome att få se henne. Grym kvinna! Hatti är vansinnigt taggad (kepsbild) 

PS busschaffören säger till oss. ”Drick ingen alkohol på bussen. Jag menar det verkligen” Vad gör alla? Klart att man ska ta en rackare innan båten. Att bryta regler och normer är ett måste.