Konsten och Kvinnorna

Jag studerade för många år sedan till en bachelor i konstvetenskap. Jag läste om epoker och konstnärer. Jag fick tidigt lära mig och acceptera att det är männen som blir de stora och kända och ibland så slinker det in en och annan kvinna som lyckas få sitt namn inskrivet i historien. Anna Odell och Elin Wikström snackar jag främst om.

Idag sitter jag på lektion och vi har diskussioner kring konsten och kvinnorna, men även acceptans från kvinnor att allt är på ett visst vis. Det är inte biologiskt allt, men vi har våra ”lagar” skrivna och vi följer de i enlighet av vad vi har lärt oss.

Jag googlar runt på samtidskonst och jag blir förbannad när ser ser en bild som Göteborgs konsthall lagt upp. Det är 2 manliga konstnärer som framför ett stycke om Frida Kahlo och i publiken är det nästa bara kvinnor. Det alltid kvinnor som går till konsthallen och männen som får rum i konsthallen. Nu är jag kanske lite väl hårt, för det är kanske inte så till punkt och pricka men en statistisk hade vart lite intressant. Vart är de svenska kvinnliga konstnärerna som kan beskriva vår samtid. Vi behöver reflektioner av vår samtid från de med. Kvinnorna bloggar…och kanske är det vår samtidskonst. Kanske är det där vår samtid speglar och får plats.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *